Jooehooee, het is sunday bake day! Sinds ‘Heel Holland bakt’ zijn we allemaal weer massaal aan het bakken geslagen en ik snap wel waarom… Bakken is leuk en wat mij betreft de perfecte activiteit voor een luie zondag, want 1) je kan het doen in je pyama/huispak 2) je hebt toch nog iets gedaan op zo’n dag (ter voorkoming van een totaal nutteloos gevoel aan het einde van de dag) 3) kinderen vinden het leuk om te doen (voorzover je die hebt dan) 4) je hebt meteen iets om op te eten tijdens je geplande serie marathon. Zijn jullie al overtuigd? Voor alle mede bakfans deel ik in ieder geval vanaf nu regelmatig de uitkomst van onze bakexperimenten. Was het baksel geslaagd? Geschikt voor de beginnende bakker? En niet te vergeten..was het lekker?
We trappen vandaag af met de chocolade cake ballen van Rudolph’s little Bakery. Ideetje van Siem, gezien tijdens de kookshow van Rudolph op 24 Kitchen, waar hij samen met kinderen taarten bakt. Geen gezonde, verantwoorde snack dus deze keer.. iets wat wel pijnlijk duidelijk werd toen we de inkopen gingen doen voor deze chocolade cake ballen. Een mandje gevuld met onder andere vier chocoladerepen, 500 gr. cake, candybars.. Hmm.. Zijn jullie al enthousiast geworden? Hier in ieder geval het recept:
Ingredienten:
1 appel
500 gr. cake
1/2 eetlepel appelstroop
2 1/2 eetlepel abrikozenjam
50 gr. witte chocolade
50 gr. candybar
100 gr. rozijnen
50 gr. gedroogde abrikozen
Voor de topping:
300 gr. chocolade (wit, of bruin)
hagelslag, muisjes, vruchtenhagel o.i.d.
Marsepein of fondant
Beschrijving:
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes. Maal de koek of cake fijn in de keukenmachine. Hak de witte chocolade en snijd de candybars. Meng de fijngemalen koek met de appels en voeg de chocolade en de candybars toe. Voeg appelstroop en zoveel abrikozenjam toe tot er mooie bollen gemaakt kunnen worden. Schep met een ijsknijper bollen van de puree.
Smelt de chocolade apart van elkaar au bain-marie en wentel de bollen erdoor.
Rol de bollen door een chocoladekleur en vervolgens door het broodbeleg naar keuze.
Laat de bollen opstijven in de vriezer. Maak van het marsepein/fondant gezichtjes. Wij hebben deze er gewoon opgedrukt, maar je kunt hiervoor ook glazuur gebruiken.
En dan onze bevindingen..
Was het moeilijk? Eeuh, ja, vooral heel erg smerig. Het maken van de vulling voor de ballen liep gesmeerd (maar goed, dat is een kwestie van alle ingrediënten in de keukenmachine gooien) en toen begon de ellende.. Het mengsel was echt super plakkerig (ik denk wel dat ik iets te veel jam had gebruikt..) dus het maken van de ballen was al een uitdaging. Vervolgens moesten deze ballen ook nog door de chocolade en de topping worden gerold. Wat een wanhoop. Ik heb op het punt gestaan om alles weg te gooien omdat ik echt het idee had dat het niks meer ging worden. Samen met Siem de gezichtjes op de ballen maken was dan wel weer leuk en maakte een hoop goed..
Baksel geslaagd? Uiteindelijk viel de uitkomst me nog mee. Hoe het er uit zag dan. De creaties van Rudolph zijn uiteraard van een ander niveau, maar toen we de gezichtjes erop hadden gemaakt vond ik onze ballen er ook nog best leuk uitzien..
Was het lekker? Hmmm, sorry Rudolph, maar nee.. ik vond het echt niet lekker! Het was een soort van zompige, mega vullende cake bal. We hielden het hier allemaal na drie hapjes voor gezien. Zelfs Siem.
Wat ons betreft niet voor herhaling vatbaar dus. Wie van jullie durft deze ballen aan en proves me wrong?!
Siem’s creaties. Voor wie niet direct ziet wat het is. Een piraat en favoriete teletubbie ‘Tinky Winky’ 🙂
1 Comment
Wat zien ze er leuk uit! Het klinkt heel lekker! Maar een keer proberen als ik open sta voor een uitdaging in de keuken haha.